Auschwitzdag - 27. januar
Den 27. januar er en årlig tilbagevendende international mindedag for ofrene for Holocaust, hvor 6 mio. jøder mistede livet. På denne dato for 80 år siden (i 1945) befriede styrker fra Den Røde Armé over 7000 jøder fra en af de mest grufulde koncentrations- og udrydningslejre Auschwitz-Birkenau i Polen.
Af Jarl
Holocaust er betegnelsen for de folkemord det Nazistiske regime udførte i årene 1933 til 1945, hvor der blandt andet blev myrdet omkring 6 millioner jøder.
Holocaust - hvad betyder det?
Hvad betyder ordet Holocaust?
Begrebet Holocaust stammer oprindelig fra den græske udgave af det gamle testamente, hvori det hebraiske ord olah på græsk oversættes til holokauston. Holokauston er sammensat af ordene holo (hel) og kaustos (brændt) og refererer til en form for ofringer til gud, hvor offergaven totalt opsluges af ild på alteret. Holocaust kan således oversættes direkte med brændoffer og har i sin oprindelige betydning et religiøst element i sig. Ordet er senere brugt mere generelt til at betegne total ødelæggelse af liv. Det har fx været anvendt om jødeforfølgelser i Rusland i det 19. årh., tyrkernes folkedrab på armenierne i 1915-1918 naturkatastrofer og atomkrig.
Kilde: https://folkedrab.dk/eksempler-paa-folkedrab/holocaust/fokusartikler-om-holocaust/begrebet-holocaust
Erindringslitteratur fra Auschwitz
Uhyrlighederne i Holocaust er nærmest ufattelige men her kan erindringslitteraturen, oplevelserne og erindringerne være med til at gøre det ufattelige mere begribeligt. Her er et par centrale erindringer om Holocaust.
Helt uomgængelig er naturligvis "Anne Franks Dagbog" skrevet af Annelies Marie Frank (1929-1945) som levede under jorden med sin familie i Amsterdam under anden verdenskrig. Det er en 13 årig piges reflektioner over livet i skjul, i angst men samtidig med livsmod og optimisme. Historien ender desværre tragisk da familien angives til Gestaop og de deporteres til kz-lejren Bergen-Belsen, hvor Anne Frank dør i 1945.
En anden central erindring er Primo Levis bog "Hvis dette er et menneske" som er skrevet af den jødisk-italienske forfatter, naturvidenskabsmand og modstandsmand Primo Levi der i 1944 deporteres til Auschwitz. Han påbegynder værket under opholdet, må destruere alt, overlever og nedskriver sine erindringer allerede i 1945 der udkommer i 1947. Værket undersøger, hvad det gør ved et menneske, at være udsat for en KZ-lejrs grusomheder.
"Kaddish for et ufødt barn" er Den ungarsk-jødiske forfatter Imre Kértesz erindringer fra Auschwitz og Buchenwald. Han overlevede KZ-opholdet for derefter at leve i Ungarn under Stalintidens diktatur. Disse to temaer bruger han i sit forfatterskab, hvor han reflekterer over mennesket vilkår i totalitære systemer. Fortælleren i romanen Kaddish for et ufødt barn er en mand, der, ligesom forfatteren selv, har overlevet Auschwitz. Imre Kertész modtog Nobelprisen i litteratur i 2002
"Auschwitz og efter" af Charlotte Delbo som var franske modstandskvinde. Hun blev arresteret i marts 1942 og sendt til Auschwitz i januar 1943. Bogen er hendes vidnesbyrd om fangenskabet i de tyske kz-lejre og tiden efter. Delbo, 1913-1985, var fransk forfatter og værket regnes for hendes hovedværk. En fortælling af kz systemet oplevet indefra og beskrevet i en kombination af scener, erindringsglimt, digte, prosa. Delbo forsøger at lade læseren observere og iagttage. "Auschwitz og efter" er en holocaustfortællling, fra en kvindelig forfatter, der som en af de få overlevede.