Anbefaling - Et Juleeventyr af Charles Dickens genforfalt af Erlend Loe og illustreret af Lisa Aisato

Klassikeren fra 1843 er en vidunderlig historie, som sagtens kan læses i dag.

Af Jarl

Forfatteren Charles Dickens var også en driftig forretningsmand og som få andre lykkedes det Dickens at gøre litterær karriere i 1800 tallets England. Han udkom som føljetonroman, blev publiceret i tidsskrifter og turnerede som aktiv oplæser af egne værker. 

Det var til dette formål at Dickens skrev "En Juleeventyr" med den nu for længst berømte hovedperson Ebenezer Scrooge. Scrooge er gammel, vrissen og begærlig og i romanens anslag overfuser han sin bogholder (en sådan har man naturligvis) og smider velgørende folk ud. Julehumøret har m.a.o. ikke indfundet sig hos Scrooge og han er i fortællingens start indbegrebet af en sur gammel mand. 

En spøgelseshistorie
Om natten hjemsøges Scrooge af tre spøgelser -  bl.a. sin afdøde kompagnons, der i levende live var mindst lige så nærig som Scrooge og derfor nu dømt til lænker og evig lidelse. Spøgelserne advarer Scrooge om, at hans livsførsel vil føre til fortabelse. De tager Scrooge med på en rejse, hvor han præsenteres for sit eget liv, og hvordan livet ender, hvis ikke han ændrer sig.  (Dickens var meget optaget af det overnaturlige).  

Denne drøm bliver så skelsættende for Scrooge, at han dagen efter opsøger slægtninge, giver til de fattige og besøger sin bogholder medbringende julemaden. 

En historie med kritisk potentiale
Dickens præsenterer i denne fortælling det victorianske ideal: I en verden som er ond, drevet af den enkeltes gerrighed med massernes elendighed til følge, så skal filantropen træde i karakter og hjælpe de trængende fattige. For øvrigt en tematik han også bruger i de lige så berømte værker: Oliver Twist (1838) og David Copperfield (1849).  Sådan forestillede Dickens sig at tidens sociale problemer kunne løses, men historien rummer naturligvis også et eviggyldigt håb om medmenneskelighed. 

En nyere udgave af historien skabt af et stærkt makkerpar 
Denne udgave af "Et juleeventyr" genfortæller Erlend Loe fornemt. Han bruger sproget, så man kan fornemme at historien foregår "i gamle dage". Illustrationerne er et kapitel for sig - den prisbelønnede illustrator Lisa Aisato har en fest med denne historie, som tydeligvis har været meget inspirerende og passer godt til hendes karakteristiske stil.  

"Et juleeventyr" er en knap 180 år gammel fortælling, men det er ikke uden grund, at den har opnået klassikerstatus. Det kan du forvisse dig om, hvis du låner eventyret.